Millaisia turvallisuuteen liittyviä toimenpiteitä kannattaa tehdä ennen mökkilomalle lähtöä?

Summer cottagers safety aspectsEnnen kuin lähdet mökkilomalle, kannattaa kerätä mukaan kattava ensiapulaukku, josta löytyy esimerkiksi tarvikkeet haavanhoitoa varten sekä ensiapu kyynpureman varalta. Huolehdi myös, että otat mukaan mahdollisesti säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet sekä talletat olennaiset hätänumerot kännykkäsi muistiin. Ensiaputaitojen opettelu on aina järkevää ja erityisesti syrjäisellä alueella sijaitsevassa mökissä majoituttaessa ensiaputaitojen taitaminen auttaa lisäämään turvallisuudentunnetta ja saattaa olla ratkaisevan tärkeää mahdollisessa hätätilanteessa.

Ennen kuin lähdet kotoa, huolehdi kotisi turvallisuudesta sekä vakuutustesi ajantasaisuudesta. Jos aiot olla pitkään poissa, on ehkä hyvä, että luotettava tuttava käy säännöllisesti tarkistamassa, että kaikki on kotonasi kunnossa.

Seuraa sääennustetta ja pakkaa mukaan sääennusteen mukaisia vaatteita, mutta varaudu kuitenkin myös siihen, että sää saattaa vaihdella eikä ennuste välttämättä pidäkään paikkaansa. Jos otat mukaan ainoastaan hellevaatteita ja ilma onkin ennusteista huolimatta viileää ja sateista, voit sairastua helposti ja lomasi voi mennä pilalle. Vääränlaisissa vaatteissa värjöttely ei ole omiaan kohottamaan lomatunnelmaa. Jos olet menossa mökkeilemään vieraalle paikkakunnalle vuokramökille, kannattaa selvittää missä lähimmät palvelut sijaitsevat ja kuinka kattavia ne ovat.

Millaisia turvallisuusnäkökohtia on hyvä huomioida mökillä?

Vesillä ja autolla liikkuessa on erittäin tärkeää varmistaa ettei veren alkoholipitoisuus ylitä sallittua ja että olet varmasti ajo- tai ruorikunnossa. Veneillessä myös matkustajien kunto kannattaa varmistaa ettei kukaan putoa yli laidan. Veneturvallisuudesta huolehtiminen on muutenkin erittäin tärkeää – pelastusliivit eivät ole osoitus junttiudesta, vaan hyvä keino varautua onnettomuuksien varalta. Vesillä liikkuessa on myös tärkeää varmistaa, että tiedät, millaisella alueella liikut – onko alueella esimerkiksi kareja, joihin veneesi voi osua?

Jos mökkilomalla on mukana lapsia, on erityisen tärkeää huolehtia heidän turvallisuudestaan. Vaikka lapset osaisivat jo uida, ei heitä saa missään tapauksessa jättää vahtimatta uintireissujen aikana. Tuntemattomaan veteen ei myöskään kannata hypätä. Mökin ympäristö kannattaa tarkistaa turvallisuusnäkökohtien varalta – onko alueella esimerkiksi lapsille vaarallisia jyrkänteitä, myrkyllisiä kasveja, vanhoja kaivoja tai äkkisyvä ranta? Liikkuuko alueella käärmeitä? Onko mökin sisätiloissa joitakin sellaisia elementtejä, kuten jyrkkiä portaita, jotka saattaisivat olla pienille lapsille vaarallisia?