Renting a cottage in FinlandMökkeily on Suomessa hyvin syvälle kulttuurimme syövereihin ulottuva rakas perinne. Lomakauden polkaistessa käyntiin alkaa tasainen suomalaisten virta lipua maaseudulle hiljaisuuden ja rauhan keskelle kaupungin vilinästä rentoutumaan luonnon helmaan. Toisinaan mökki saattaa sijaita veden äärellä ja toisinaan metsässä tai tunturin juurella. Toisinaan mökki on oma, mutta usein myös sukulaisen tai ystävän mökki. Yhä useammin mökkejä myös vuokrataan lyhytaikaiseen käyttöön. Suomalaisille mökki on erittäin tärkeä osa lomaa, joka tarjoaa niin fyysisen kuin henkisenkin mahdollisuuden paeta hetkeksi arjen aherruksesta. Monelle se, että saa viettää mökillä aikaa perheen ja ystävien kanssa ja yksinkertaisesti olla mökillä on tärkeää – ei se, mitä aktiviteetteja siellä itselleen keksii. Vuokramökkejä kysytään eniten kesällä, kuten arvata saattaa. Valoisat kesäyöt tekevät mökkeilyelämästä entistäkin taianomaisempaa. Yleisiä mökillä tehtäviä asioita ovat esimerkiksi veneily, kanoottimelonta, pihapelit, kalastaminen ja saunominen.

Kun yhä useammat ovat todenneet, ettei mökillä tule käytyä niin usein kuin ehkä aiemmin on ollut tapana, on yhä enenevässä määrin sellaisia ihmisiä, jotka ovat päättäneet luopua omasta tai suvun mökistä ja mieluummin mökkikuumeen iskiessä vain vuokrata itselleen lyhyeksi aikaa mökin. Tämä on paitsi helpompaa ja edullisempaa, myös erinomainen tilaisuus päästä tutustumaan upean maamme eri puoliin. Vuokramökkejä on tarjolla jos jonkinlaisia ja eri puolilta maata. Kiinnostipa lomailijaa siis eksoottinen talviloma viihtyisässä mökissä, täydellinen rentoutumispaikka keskellä metsää pienen järven rannalla, saaristoloma kallioisella luodolla sijaitsevassa askeettisessa mökissä tai moderni citymökki lähellä kotia, tarjontaa kyllä löytyy.

Ei ole kovinkaan montaa yhtä suomalaista asiaa kuin sauna. Se on sellainen pala kulttuuriamme, joka on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Saunassa pääsee hikoilemaan ulos itsestään kaiken stressin, ja läheiseen järveen tai mereen kastautuminen on kuin samalla puhdistaisi niin kehon kuin mielenkin. Saunomisen jälkeinen tunne on kerta kaikkiaan upea. Usein suomalaisten kriteereihin vuokramökkiä etsittäessä lukeutuukin useimmiten sauna, jonka moni yhdistää mökkielämään. Tämän vuoksi hyvin monesta vuokramökistä tai sen yhteydestä löytyykin sauna. Saunan lisäksi vuokramökin valinnassa vaakakupissa painavat etenkin sijainti, mökin kunto sekä nykyään myös varustelu.