Mitä mökillä voi tehdä kesällä?

What can make the cottage in the summerUiminen on kenties yksi suosituimmista kesäaktiviteeteista ja moni tykkääkin mökkeilystä juuri sen takia, että siellä pääsee uimaan. Suuri osa mökkeilijöistä toivoo, että mökki sijaitsee meren tai järven rannalla. Jos rannasta löytyy vielä sauna, on perinteinen mökkitunnelma valmis.

Veneily ja kalastus ovat myös suosittua kesäpuuhaa sellaisilla mökeillä, jotka sijaitsevat vesistön rannalla. Kalastuksen osalta tulee huomioida se, että osa kalastuksesta vaatii voimassaolevan asianmukaisen luvan. Mato-ongella voi kalastaa huoletta ilman lupia. Veneillessä on tärkeää huolehtia veneilyturvallisuudesta.

Hyvä, usein ulkona valmistettu sekä nautittu ruoka on tärkeä osa suomalaista mökkikulttuuria. Muurinpohjalelut, itse kalastetut kalat, ja grilliherkut ovat monen mökkikesiltä tuttuja herkkuruokia. Hyvässä seurassa ulkona nautitut herkkuateriat jäävät monelle mieleen kesän kohokohtina.

Moni haluaa levätä ja laiskotella mökillä luonnonrauhasta nauttien. Tämä onkin oiva keino ladata akkuja pitkää syksyä ja talvea sekä kiireistä työarkea varten. Osa haluaa nauttia luonnonrauhasta hieman aktiivisemmin ja pistää pystyyn oman kesäpuutarhan tai -kasvimaan. Omasta puutarhasta kerätyt kukat ja marjat sekä kasvimaalta kerätyt kasvit ja yrtit ilahduttavat kesäpuutarhuria. Kun käytät ruuanlaitossa omalta kasvimaaltasi kerättyjä antimia, tiedät mitä syöt ja miten lautasesi antimet on kasvatettu. Moni arvostaa tällaisia puhtaita raaka-aineita erittäin korkealle.

Mitä mökillä voi tehdä talvella?

Riippuu pitkälti mökin sijainnista mitä siellä voi talvisin tehdä. Monella mökillä on mahdollista hiihtää tai moottorikelkkailla. Ehkä lähistöltä löytyy myös retkiluisteluun sopivia jääalueita. Moni mökkeilee talvella päästäkseen laskettelemaan. Talviaikaan suosittuja ovatkin juuri ne mökit, jotka sijaitsevat lähellä laskettelukeskuksia.

Mökkeilyssä on aivan omanlaisensa tunnelma talviaikaan – voi lähteä mökille vaikkapa vain nauttimaan hiljaisuudesta ja pimeistä illoista. Takan loiste, kynttilät, hyvä ruoka ja hyvä seura ovat omiaan luomaan upeita, talvisia muistoja.

Mitä voi tehdä mökin sisätiloissa?

Huonon sään varalle on hyvä ottaa mukaan myös sellaista tekemistä, jota voi harrastaa sisätiloissa. Mukaansatempaava kirja on hyvä seuralainen myrskyn ujeltaessa ulkona ja sateen piiskatessa mökin kattoa. Myös erilaiset lautapelit ovat hyvä valinta. Pelikortit on helppo pakata mukaan eivätkä ne vie laukussa paljon tilaa, mutta tarjoavat tarvittaessa runsaasti viihdykettä.